Hizmetlerimiz

28 Soruda Özel İstihdam Bürosu

Mans Group olarak sektördeki yerimizi korumak, daha iyiye geliştirmek ve hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için yarınların dünlerden daha iyi olacağının garantisini vermekteyiz.

28 Soruda Özel İstihdam Bürosu

1.       Özel istihdam bürosu ne demektir?
 
                İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmeleri ve çeşitli işler için uygun işçiler        bulunmasına aracılık yapmak üzere Kurumca izin verilen, bir işyerinde veya 09.06.2004 tarihli                 ve 5187 sayılı Basın Kanununda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu               yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzer yayın araçlarından biri ile faaliyet gösteren           gerçek veya tüzel kişilerdir.
 
 
 
2.       Kimler özel istihdam bürosu açabilir ve nereye başvurmalıdır?
 
                Gerçek kişiler ile tüzel kişilikler özel istihdam bürosu açabilir. Türk Ticaret Kanununa göre                kurulan şirketlerin yanı sıra belediye, üniversite, dernek, vakıf gibi kuruluşlar da tüzel kişilik            taşımaları nedeniyle özel istihdam bürosu açabilirler. Özel istihdam bürosu başvuruları Türkiye       İş Kurumu il müdürlüklerine yapılacaktır.
 
 
 
3.       Özel istihdam büroları hakkında mevcut yasal düzenlemeler nedir?
 
                4857 sayılı İş Kanununun 90. maddesi,
 
                4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 17-20. maddeleri,
 
                Özel İstihdam Büroları Hakkında Yönetmelik (19.03.2013 tarih ve 28592 sayılı Resmi Gazete),
 
                Türkiye İş Kurumu tarafından 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 20'nci Maddesine ve         4857 sayılı İş Kanununun 108 inci Maddesine İstinaden Uygulanacak İdari Para Cezaları              Hakkında Tebliğ (06.08.2008 tarih ve 26959 sayılı Resmi Gazete).
 
                2016/1 Özel İstihdam Büroları Genelgesi
 
                Bu düzenlemelere www.iskur.gov.tr internet sayfasından (Kurumumuz/Kurum Mevzuatı) ulaşılabilir.
 
 
 
4.       Bürolardan istenilen teminat olarak verilecek değerler ile masraf karşılığı ilk başvuru anında mı yoksa izin alındıktan sonra mı verilecek?
 
                Teminat mektubu ve masraf karşılığı başvuru için gereken belgelerde eksiklik bulunmaması           halinde izin verilmeden önce en son alınacaktır. Teminat mektubunun Kurum tarafından        hazırlanan teminat mektubu örneğine göre düzenlenmesi gerekmektedir.
 
 
 
5.       Büroların faaliyet alanları ve ticari unvanları ne şekilde düzenlenmeli?
 
                Kurum tarafından izin verilen büroların faaliyet alanları içinde iş ve işçi bulma faaliyetine ilişkin     ibareler bulunması gerekmekte, aynı şekilde ticaret unvanlarında bu ibareleri gösterir kariyer,       danışmanlık, insan kaynakları, aracılık.. vb. ifadelerin yer alması gerekmektedir.
 
6.       Özel istihdam bürosu izin belgesi yenileme şartları nelerdir?
 
                Özel istihdam bürosu izin belgeleri üç yıl süre için geçerlidir. Bürolar, izin belgelerinde yazılı           olan tarihler arasında faaliyet gösterebilirler.
 
İzin dönemleri izin belgesinde yazılı olan İzin belgesi yenilemek için izin süresinin bitiminden en az 15 gün önce Kurum il müdürlüğüne/hizmet merkezine başvuru izin belgesinin yenileme isteğinde bulunmak gereklidir. Bu süreden daha sonra başvurulması halinde, yeni izin belgesi            düzenlenene kadar faaliyette bulunulmayacaktır.
 
 
 
7.       Özel istihdam büroları başvuru esnasında verdikleri teminatı ne zaman tamamlayacaklardır?
 
Başvuru anında verilen teminat mektubu, bir sonraki yılın şubat ayı sonuna kadar yeniden              belirlenen rakama tamamlanacak ya da ek teminat verilecektir.  Örneğin, 2023 yılının aralık ayında izin verilen bürolar, 2024 yılının şubat ayının sonuna kadar teminatlarını tamamlayacaklardır.
 
 
 
8.       Özel istihdam büroları istatistik kavramları ve terimleri nedir?
 
                Açık İş: Özel istihdam bürolarına işverenlerden intikal eden “işyerlerindeki açık pozisyonlar”          için eleman talebi. 
 
                Başvuru: Durumlarına (bilgi, ilgi ve yeteneklerine) uygun iş isteyenlerin iş bulmak üzere özel          istihdam bürolarına şahsen veya internet vb. yollarla yaptıkları başvuru. 
 
                İşe Yerleştirme: Özel istihdam bürolarına işverenlerden intikal eden “işyerlerindeki açık   pozisyonlar” için başvuran kişilerin, işvene gönderilmesini müteakip, kişinin işveren tarafından       işe alınması.
 
 
 
9.        Özel istihdam bürosu açmak için kurucu olarak başvuran kişi, özel istihdam bürosu yetkisi İŞKUR' ca verildikten sonra, bizzat firmanın başında bulunup orada çalışmak zorunda mı? Yoksa firmada çalışan başka bir kişiye noterden yetki vererek yönetimi ona devredebilir mi?
 
                Özel istihdam bürosu izin belgesi, yalnızca izin verilen gerçek veya tüzel kişiliklerce kullanılacak,                 devredilemeyecektir. Adına belge düzenlenen gerçek kişiler ile tüzel kişiliği idare, temsil ve            ilzama yetkili olmasının yanı sıra aynı zamanda tüzel kişiliğin ortağı veya hissedarı olanların       ölüm ya da başka bir nedenle işyerinin kanuni mirasçılarına devir edilecek olması halinde             ilgililerce gerekli bilgi ve belgelerle Kuruma başvurulacaktır.
 
                Tüzel kişilikçe, tüzel kişiliği idare, temsil ve ilzama yetkili kişinin değişmesi halinde, yeni yetkiliye ait, TC kimlik belgesi örneği/yabancı uyruklular için yabancı kimlik numarası, 4 yıllık lisans          diploması örneği, müflis veya konkordato (İflas Anlaşması) ilan etmemiş olduğuna dair belgeyi                 ve özgeçmişi Kuruma ibraz edilecek ve Kurumca yapılan değerlendirme sonrasında izin verilmesi halinde faaliyete devam edilecektir.
 
                Yetkililer, Kanunda yer alan koşullara uygun kişilere vekalet verebilirler.
 
 
 
10.   Özel sektörde eski hükümlü ve terör mağduru işe yerleştirmesi nasıl gerçekleştirilmektedir?
 
4857 sayılı İş Kanununda yapılan değişiklik ile özel sektör işverenlerinin 50 veya daha fazla işçi                 çalıştırdıkları işyerlerinde eski hükümlü ve terör mağduru çalıştırma yükümlülükleri                 kaldırılmıştır. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında terör mağduru kontenjanları                 için kamu kurum ve kuruluşlarına yapılan işe yerleştirmeler İçişleri Bakanlığı tarafından                 yapılmaktadır. 
 
11.   Özel istihdam bürolarınca hangi kayıtların tutulması zorunludur?
 
Özel istihdam büroları, düzenleme tarihini izleyen takvim yılı başından itibaren;
 
a) 22 nci maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ücret alınabilecek mesleklerle ilgili yazılı sözleşmeleri,
 
b) İş arayanlara ait kimlik, eğitim, meslek bilgilerini,
 
c) Geçici iş ilişkisi kapsamında; geçici iş sözleşmesi imzaladıkları işçilere ait kimlik, eğitim, meslek bilgileri ile geçici işçi çalıştıran işverene ait bilgileri,
 
ç) Geçici işçi sağlama sözleşmesi ile geçici iş sözleşmelerini,
 
d) İşe yerleştirilen kişilere ait kimlik, eğitim, meslek bilgilerini,
 
e) İşverenlerden alınan açık işlere ait eğitim, meslek ve iletişim bilgilerini,
 
f) Kurumca onaylanan yurtdışı iş sözleşmelerini,
 
g) Yetkili kişi dışında imza atabilecek kişilerle ilgili olarak düzenlenen belgeleri,
 
beş yıl süreyle saklamak ve Kurumun talebi halinde ibraz etmek zorundadır.
 
12.   Özel istihdam bürosu izin belgesi yenileme şartları nelerdir?
 
Kurumca verilen izinler üç yıl süreyle geçerlidir. İzin süresi, iznin sona erme tarihinden en az on beş gün önce yazılı talepte bulunulması, iznin verilmesinde aranan şartların mevcut olması ve yenileme masraf karşılığı ödenmesi kaydıyla üçer yıllık sürelerle yenilenebilir.
 
 
 
13.   İstatistik bilgileri Kuruma ne zaman ve nasıl verilecek?
 
Büroların istatistiki bilgilerini süresi içinde sisteme girmelerini sağlamak amacıyla il müdürlüğü/hizmet merkezlerince gerekli bilgilendirme ve takip işlemleri yapılacaktır. İstatistikî bilgilerini giren büroların bilgileri kontrol edilecek ve varsa eksiklikler bürolara e-posta aracılığıyla bildirilerek gerekli düzeltmelerin yapılması sağlanacaktır. Süresi içinde girilmeyen bilgiler il müdürlüğünce takip edilecek, sürenin bitiş tarihinden sonraki gün ilgili büroya öncelikle yazılı olarak istatistiki bilgilerini sisteme girmesi tebliğ edilecek, istatistikî bilgilerini tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde Kuruma göndermeyen bürolara Kanunun 20/i maddesi gereğince işlem yapılacaktır.
 
 
 
                Bürolar üçer aylık faaliyet dönemlerine ilişkin istatistik bilgilerini Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim    aylarında olmak üzere yılda dört kez Kuruma göndereceklerdir.
 
                İstatistik bilgileri üçer aylık dönem sonlarını takip eden mezkur ayların 20’sine kadar         kendilerine verilen İŞKUR no ve şifre ile Kurum internet sayfasından gönderilmiş olacaktır.
 
                Bürolardan alınan istatistik bilgileri derlenerek Kurum Internet sayfasında yayımlanmaktadır.
 
 
 
14.   Nitelikli personelde aranan kriterler nelerdir?
 
Bürolarda çalışacak nitelikli personelin; Mesleki Yeterlilik Kurumunca onaylanan iş ve meslek danışmanı mesleki yeterlilik belgesine sahip olan ya da en az önlisans düzeyinde; bilgi yönetimi, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, halkla ilişkiler ve tanıtım, insan kaynakları yönetimi, işletme yönetimi bölümleri veya lisans düzeyinde; siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme veya yönetim bilimleri fakültelerinden mezun olmuş kişi olmalıdır.
 
 
 
15.   Özel istihdam büroları hangi faaliyetlerde bulunabilecekler?
 
Özel istihdam büroları;
 
a) İş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti yapar,
 
b) İşgücü piyasası ile istihdam ve insan kaynaklarına yönelik hizmetleri yürütebilir,
 
c) Mesleki eğitim düzenleyebilir,
 
ç) Yetki verilmesi hâlinde geçici iş ilişkisi kurabilir.
 
(2) Aracılık faaliyeti, iş arayanlar ya da işverenlerle bir işyerinde birebir görüşme yapılarak ve/veya 9/6/2004 tarih ve 5187 sayılı Basın Kanununda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzer yayın araçlarından biri ile de görüşme yapılmaksızın sunulabilir.
 
(3) Özel istihdam büroları, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonları için aracılık faaliyeti yapamaz.
 
(4) Kurumdan izin almaksızın; bir işyerinde veya 5187 sayılı Kanunda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçları ile iş ve işçi bulmaya aracılık yapılamaz; basın ve yayın kuruluşları ile diğer bilgi iletişim araçları vasıtasıyla iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti gösteren kişilere ait reklam ve ilanların yayını yapılamaz.
 
(5) Özel istihdam bürolarının aracılık faaliyeti kapsamında yurt dışına işçi göndermesi hâlinde, işçilerin yurt dışı hizmet akitlerinin Kuruma onaylatılması zorunludur.
 
(6) Özel istihdam bürolarının aracılık faaliyetleri ile ilgili olarak;
 
a) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında öngörülenler dışında iş arayanlarla bedel alınması konusunda anlaşma yapmaları veya onlardan herhangi bir şekilde menfaat sağlamaları hâlinde özel istihdam büroları ile işverenler arasında yapılmış bulunan anlaşmalar,
 
b) İşçinin kayıt dışı çalışması, sendikaya üye olması veya olmaması ya da asgari ücretin altında ücret ödenmesi şartlarını taşıyan anlaşmalar,
 
c) Bir işverenin veya iş arayanın, işe yerleştirme faaliyeti için diğer özel istihdam bürolarından veya Kurumdan hizmet almalarını engelleyen anlaşmalar,
 
geçersizdir.
 
 
 
16.   Özel istihdam büroları hangi faaliyetlerde bulunamazlar?
 
Özel istihdam büroları, kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonları için aracılık faaliyeti yapamaz. Kurumdan izin almaksızın; bir işyerinde veya 5187 sayılı Kanunda yazılı araçlarla ya da radyo, televizyon, video, internet, kablolu yayın veya elektronik bilgi iletişim araçları ve benzeri yayın araçları ile iş ve işçi bulmaya aracılık yapılamaz; basın ve yayın kuruluşları ile diğer bilgi iletişim araçları vasıtasıyla iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyeti gösteren kişilere ait reklam ve ilanların yayını yapılamaz.
 
 
 
17.   Özel istihdam büroları kimden ücret alacaklardır?
 
Özel istihdam büroları sadece işverenlerden ücret alabilirler.  Yönetmelikte belirlenen meslekler ve üst düzey yöneticiler hariç, iş arayandan hiçbir ad altında ücret alınamaz, menfaat temin edilemez.
 
 
 
18.   Özel istihdam büroları ne zaman faaliyete başlayabilir?
 
Özel istihdam büroları, il müdürlüğünce faaliyette bulunmalarına izin verildikten sonra, izin dönemi başlangıç tarihinden itibaren, iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetine başlayabilirler. Verilen izinler üç yıl geçerlidir.
 
 
 
19.   Özel istihdam büroları, firma veya kişilerle başka bürolarla çalışılamayacağı konusunda anlaşma yapabilirler mi?
 
Bürolar, firma ve kişilerle başka bürolarla çalışılmayacağı konusunda anlaşma yapamazlar, bu tür anlaşmalar Yönetmelik hükümleri gereğince geçersiz anlaşma olarak değerlendirilecek ve izin belgesi iptal edilebilecektir.
 
 
 
20.   Özel istihdam bürolarının yükümlülükleri nelerdir?
 
(1) Sözleşmede belirtilen sürenin dolmasına rağmen geçici iş ilişkisinin devam etmesi hâlinde, geçici işçi çalıştıran işveren ile işçi arasında sözleşmenin sona erme tarihinden itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi kurulmuş sayılır. Bu durumda, özel istihdam bürosu işçinin geçici iş ilişkisinden kaynaklanan ücretinden, işçiyi gözetme borcundan ve sosyal sigorta primlerinden sözleşme süresiyle sınırlı olmak üzere sorumludur.
 
(2) Özel istihdam bürosu işçisine ilişkin 6331 sayılı Kanun, 5510 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanundan doğan yükümlülükler, 4857 sayılı Kanunun 7 nci maddesi saklı kalmak kaydıyla, özel istihdam bürosu tarafından yerine getirilir.
 
(3) Geçici işçiler, çalışmadıkları dönemlerde ise özel istihdam bürosundaki eğitim ve çocuk bakım hizmetlerinden yararlandırılır.
 
 
 
21.   Özel istihdam bürosu açabilmek için alınan başvurular nasıl değerlendirilecektir?
 
Özel istihdam bürosu izin başvuruları ile geçici iş ilişkisi kurma yetkisi, gerektiğinde yerinde tespit ve inceleme yapılmak suretiyle en geç bir ay içerisinde sonuçlandırılır.
 
(2) İl müdürlüğü tarafından özel istihdam bürosu olarak faaliyette bulunması uygun görülen ve/veya geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilen gerçek veya tüzel kişilere yazılı olarak bilgi verilir ve özel istihdam bürosu izni ve/veya geçici iş ilişkisi kurma yetkisi sisteme kaydedilir ve Kurum internet sayfasında ilan edilir.
 
(3) Kurumca verilen izinler üç yıl süreyle geçerlidir. İzin süresi, iznin sona erme tarihinden en az on beş gün önce yazılı talepte bulunulması, iznin verilmesinde aranan şartların mevcut olması ve yenileme masraf karşılığı ödenmesi kaydıyla üçer yıllık sürelerle yenilenebilir.
 
 
 
22.   Özel istihdam bürosu açabilmek için hangi belgelerle başvurulacak?
 
(1) Özel istihdam bürosu açmak için başvuru formu ile birlikte;
 
a) Yetkili kişilere ait T.C. kimlik numarası beyanı ve yabancı uyruklu kişiler için Bakanlıktan alınan çalışma izin belgesinin örneği,
 
b) Yetkili kişilere ait en az lisans düzeyinde öğrenim belgesinin onaylı örneği, yurtdışı okullardan mezun olanlar için yeminli mütercimlerce Türkçe’ye tercüme edilmiş diploma örneği,
 
c) Yetkili kişilerin adına müflis veya konkordato ilan etmemiş olduğuna ilişkin ticaret mahkemeleri ile icra, iflas dairesinden/müdürlüğünden alınmış belge,
 
ç) Yetkili kişilerin; 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamaları ve buna dair yazılı adli sicil beyanı,
 
d) Çalıştırılacak nitelikli personelin bu yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde sayılan koşulları taşıdığını gösterir belge veya onaylı örneği,
 
e) Özel istihdam bürolarının, münhasıran iş ve işçi bulmaya aracılık faaliyetinin yapılması için tahsis edilmiş, iş arayanla görüşme yapılabilecek şartlara uygun fiziki bir mekâna ve/veya internet sayfasına sahip olunduğuna ilişkin belge,
 
f) İş arayanlara, işe yerleştirmelere ve açık işlere ilişkin kayıtların ve istatistikî bilgilerin elektronik ortamda derlenmesine, kayıt ve muhafazasına ve elektronik iletişime uygun teknik donanıma sahip olunduğuna dair beyan,
 
g) Tacir sıfatı kazanmış olanlar için kuruluş ve değişikliklere ilişkin ticaret sicili gazeteleri ile kayıtlı oldukları ticaret veya sanayi odalarından alınmış faaliyet belgesi, tacir sıfatı taşımayan diğer tüzel kişiler için ise kurmuş oldukları iktisadi işletmenin iş ve işçi bulmaya aracılık yapacağını içerir hükmün yer aldığı ticaret sicil veya esnaf sicil kaydı ya da tüzük,
 
ğ) Yetkili kişilere ait imza sirküleri,
 
h) Vergi numarası,
 
il müdürlüğü/hizmet merkezine ibraz edilir.
 
(2) Kurum tarafından ayrıca gerek görülmesi halinde, bu maddede sayılan koşulları ispatlayıcı belgeler de istenebilir.
 
 
 
23.   Özel istihdam bürosu açma başvurusu nereye yapılacak?
 
Özel istihdam bürosu başvuruları Türkiye İş Kurumu il/hizmet müdürlüklerine yapılacaktır. İl /hizmet Müdürlüklerinin iletişim bilgilerine www.iskur.gov.tr adresinden ulaşılabilir.
 
 
 
24.   Özel istihdam bürosu faaliyetlerinde imza yetkisini kim kullanır?
 
(1) Yönetmeliğin 18 inci maddesi gereğince büroların Kurumla yaptıkları tüm yazışmalarda ve faaliyetleri ile ilgili hazırladıkları her türlü belgede büro kaşesinin bulunması zorunludur. Yetkili kişi kaşe altına atılan her türlü imzadan sorumlu olup kendisi dışında imza atabileceklere ilişkin düzenlenen belgeleri istendiğinde Kuruma ibraz etmek zorundadır. Ayrıca yetkili kişiler, büroların internet ortamındaki faaliyetlerinden de sorumlu tutulacaktır.
 
 
 
25.   Özel istihdam bürosu izin belgesi hangi durumlarda iptal edilebilecektir?
 
Kurumca verilen özel istihdam bürosu kurma izni;
 
a) İzin verilmesi için aranan şartların kaybedilmesi veya taşınmadığının sonradan anlaşılması,
 
b) 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 26 ncı ve 27 nci madde hükümlerine aykırı davranılması,
 
c) Kurumdan izin almaksızın geçici iş ilişkisi faaliyeti yürütülmesi,
 
d) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen meslek mensupları dışında iş arayanlardan doğrudan ya da dolaylı olarak ücret alınması veya menfaat sağlanması,
 
e) İş arayanlara veya açık işlere ilişkin bilgilerin iş ve işçi bulma faaliyetinden başka bir amaçla toplanması ve/veya kullanılması,
 
f) İstenen bilgi veya belgeler ile işgücü piyasasının izlenmesi için gerekli olan iş arayanlar, açık işler ve işe yerleştirmelerle ilgili istatistiklerin Kurumca belirlenen süre içerisinde verilmemesi,
 
g) Çalışma izni bulunmayan yabancı işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi,
 
h) Yurt dışı iş ve işçi bulma faaliyetlerine ilişkin hizmet akitlerinin Kuruma onaylatılmaması,
 
i) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasında sayılan geçersiz anlaşmalardan herhangi birinin yapılmış olması,
 
j) On iki ay boyunca hiçbir işe yerleştirmeye aracılık gerçekleştirilmemiş olması
 
hallerinde iptal edilir.
 
(2) İptal işlemi; bu maddenin birinci fıkrasının (a), (c) ve (j) bentlerinde belirtilen durumların tespiti hâlinde derhâl, diğer bentlerde sayılan durumlarda ise son fiilin tespit tarihinden geriye yönelik iki yıllık süre içinde aynı bentlere üç kez veya ayrı bentlere altı kez aykırı davranıldığının tespit edilmesi hâlinde gerçekleşir ve bu işlem sonucunda özel istihdam bürosuna üç yıl süre ile izin verilmez.
 
(3) Şubeler için uygulanan yaptırımlar da, özel istihdam bürolarının izninin iptalinde dikkate alınır.
 
 
 
26.   Özel istihdam bürosu izin belgesi verilenler nasıl duyurulacak?
 
Kurum tarafından verilen izin belgeleri, iş arayanlardan ücret alınmayacağı ve menfaat temin edilemeyeceği ifadesi ve ilgili il müdürlüğünün adres ve telefonlarının yer aldığı bilgiler özel istihdam bürolarında herkesin görebileceği bir yere asılır. Özel istihdam bürolarının internet ana sayfalarında da Kurum tarafından belirlenen şekilde bu bilgilere yer verilir.
 
 
 
27.   Özel istihdam bürosu izni aldıktan sonra; firmalarla yapılacak ücret anlaşmalarında ve ücret alınabilecek meslek ve iş arayanlardan işe yerleştirme karşılığı alınacak ücret konusunda İŞKUR'un belirlediği bir tarife var mıdır?
 
İlgili Kanun, Yönetmelik ve Tebliğ hükümlerinde bu konuda bir tarife bulunmamaktadır.
 
 
 
28.   Özel istihdam bürosu tanımı?
 
İş arayanların elverişli oldukları işlere yerleştirilmesine ve çeşitli işler için uygun işçiler bulunmasına aracılık yapmak ve/veya geçici iş ilişkisi kurma faaliyeti yürütmek üzere Kurum tarafından izin verilen gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan büroları ifade eder.