İthalat Nedir?

Mans Group olarak sektördeki yerimizi korumak, daha iyiye geliştirmek ve hedeflediğimiz noktaya ulaşmak için yarınların dünlerden daha iyi olacağının garantisini vermekteyiz.

İthalat Nedir?

İthalat kelime anlamı olarak; yabancı bir ülkeden alınan ürün ve hizmetlerin gümrük sahasından geçerek millileştirilmesi işlemine ithalat denir.
 
İthalat işlemi ihracat ile karşılaştırıldığında hem mevzuat açısından hem tedarik edilecek evraklar açısından daha prosedürlü bir süreçtir. İthalatın yapılacağı ülkeden ithali yapılacak olan ürünün niteliğine kadar bir çok ayrıntının önceden araştırılması ve fizibilite çalışmalarının sonuçlanmasına müteakiben ithalata karar verilmesi firmaların yararına olacaktır. Sırf önceden fiyat, pazar, mevzuat, maliyet hesaplaması yapılmadığı için gümrüklere gelen ürünler ya terk ediliyor ya da geri gönderiliyor .
 
İthalat yapmaya kadar verdiniz, ürününüzü buldunuz, ihracatçı firmaya siparişi verdiniz, ürünün satılacağı yerler ile gerekli anlaşmaları yaptınız. Asıl süreç bundan sonra başlıyor. Çoğu firmanın yaptığının aksine en başta yapmanız gereken bir çok uygulamayı sona bıraktınız Mevzuat bilgisi almadınız. Gümrük ile ilgili bilgi almadınız, tedarik etmeniz gereken evraklar hakkında bilgi sahibi değilsiniz.
 
İthalatçı olabilmemiz için ;
 
A) Gümrük Dosyasında yer alması gereken evraklar :
 
1-Ticaret Sicil Gazetesi (orijinal veya noter onaylı )
2-Faaliyet belgesi (orijinal)
3-Vergi mükellefiyet yazısı (orijinal veya internet çıktısı )
4-İmzaya Yetkili Kişilerin imza sirküleri (noter onaylı )
5-İmzaya yetkili kişinin T.C. kimlik numarasına haiz noter onaylı nüfus cüzdan sureti (noter onaylı )
6- Gümrük müşavirliğine verilecek olan vekaletname ( noter onaylı )
 
Gümrük dosyanız gümrüğe sunulup tüm evraklar onaylandıktan sonra artık ithalat / ihracat yapmanızda herhangi bir engel yok.
 
Bu süreçte dikkate edilmesi gereken en önemli etken ithalini yapmak istediğiniz ürün ile ilgili mevzuat bilgilerini ürün siparişinden önce tedarik etmektir. 3’e alıp 5’e satarım düşüncesi ile yurtdışından ürün getirmeye çalışmak zararı baştan kabul etmektir. En başından bir gümrük müşavirliğinde danışarak ürünün vergi oranlarını varsa ithalat için alınması gereken izinleri önceden öğrenir kar / zarar durumunu hesap edebilirsiniz.
 
Örneklemek gerekir ise ;
 
Çin’e yaptığımız bir gezide piyasanın çok altında şarj edilebilen pil bulduk herhangi bir araştırma yapmadan 25.000 USD’lik pil siparişini onayladık ve gönül rahatlığı ile ülkemize geldik.
 
Ürünler takribi 1-1,5 ay içinde elimizde olacak bu süre zarfında bir tanıdığımız aracılığıyla X gümrük müşavirliği ile irtibata geçiyoruz. X gümrük müşavirliği firma dosyası için gerekli olan evrakları bizden talep ediyoruz ürünler gelene kadar biz bu evrakları da temin edip yeni gümrükçümüze evrakları sunuyoruz. İhracatçı firmaya ödemeyi yaptığımız için ürünlerin faturası da DHL, FEDEX, UPS türünde bir acente ile elimize ulaşıyor.  Evraklar ile ilgili bir bilginiz olmadığı için evrakları gümrükçümüze götürüyoruz. Asıl problem bu noktadan sonra başlıyor
 
1)Ürünlerin teslim şekli FOB yani satıcının sorumluluğu gemi güvertesinde son buluyor. Bundan sonra ki tüm masraflar bize ait başlangıçta 3000 USD navlun + 100 USD sigorta tutar hallederiz diye düşünüyoruz ( şimdilik maliyetimiz 28100 USD )
 
2)Ürünlerin CIF kıymeti üzerinden ( 28100 USD) % 18 KDV + % 2,7 Gümrük vergisi ödememiz gerekiyor. KDV maliyet sayılmasa da finansmanınız müsait değil ise bu büyük bir problem ( 1350 TL G.V + 9350 TL KDV ödememiz gerekecek yani dolar cinsinden yaklaşık 6000 USD daha gerekli )
 
3)Tüm bu masraflara gümrükleme şirketinin hizmet bedeli liman ardiye ücreti, iç nakliye, gibi masraflar içinde 3000 USD eklememiz gerekecek
 
4)Asıl problem oluşturacak bölümü en sona sakladım biz pil ithalatı yapamayız gerekli izin belgelerimiz çevre uyum yazımız pil ithalatçıları derneğine üyeliğimiz yok üye olmaya karar verdik oda çözüm değil üyelik ücreti ve üyelik şartları bu ithalatı sadece bir kez yapacak bir işletme için çok yüksek ortalama 7000 USD gibi bir masrafı gözden çıkarmak gerekiyor yine ilave olarak EKONOMİ BAKANLIĞI’NA Çevre uyum izni için başvuru gerekli izni almakla da bitmiyor işimiz TAREKS üzerinden yapılacak ön izin başvuru ile sevkiyat için ithalat izni almamız gerekli
 
Yukarıda saydığımız maddelerde de görebileceğiniz gibi sorgusuz sualsiz çok ucuz diye 25000 USD ye sipariş verdiğiniz pilin bize şuan itibari ile ham maliyeti 41000 USD ve bu sadece ülkeye giriş maliyetimiz ve iyimser tablo halinde bu durum ile karşılaşıyoruz. Bilmediğimiz pazarlarda gezmek bize kar değil zarar olarak geri dönecektir. Bildiğimiz ürünü ithal etmeniz durumunda da satacağınız pazarı önceden organize etmediyseniz yine sonuç hüsran olacaktır.
 
Bu yüzden İthalat sürecine başlamadan önce tüm organizasyonları başarı ile kurmalı tüm planlarımızı en başından hazırlamalıyız. Midyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olmanın gereği yok.