PE Borular
PE borular, Ø 125 mm'ye kadar kangal halinde, Ø 125 mm ve üzerindeki çaplarda ise 12-13 m uzunluklarda üretilmektedir.
Bir PE boru sistemi korozyona oldukça dayanıklı, eksen kuvvetlerini karşılayabilen, sadece sınırlı sayıda sabitlemeye ihtiyac duyan bir boru sistemidir. PE boru sistemi farklı firmalar tarafından üretilebilen birçok bileşen içerir.
PE borular farklı türde PE hammaddelerinden üretilir. En yaygın kullanılan PE hammaddeleri PE 32, PE 80 ve PE 100’dür.
PE borular için kullanılan ve sadece bazı firmalar tarafından üretilen belli sayıda ek parça türü vardır.
PE borular için birleştirme metodları şunlardır: Alın kaynağı, Elektrofüzyon, Flanşlı bağlantılar ve Mekanik birleştirmeler. Bu birleştirmeler arasında en yaygın olan alın kaynağı yöntemidir.
Avantajları
Uzun ömürlüdür, paslanmaz, çürümez, yüksek mukavemetli ve korozyona karşı dayanıklıdır. Esnek , kolay taşınır, bükülür, montajı kolaydır. Yüksek kimyasal direnç, koku yapmaz, pis ve kiri tutmaz. Güneş ışığına karşı direnç gösterir. Basınç altında sızdırma yapmaz. Metal malzemeden daha ekonomiktir. Kangal şeklinde üretildiğinde uzun mesafelerde az sayıda birleştirme yapılır. Kaynak yapılarak birleştirme mümkün olduğundan şebeke su kaybını ortadan kaldırır. Darbelere karşı dayanıklıdır. Deprem ve heyelan olan bölgelerde borunun %350 esneme özelliği sayesinde metal borulara göre daha dayanıklıdır.
Kullanım Alanı
İçme suyu sistemeleri Sulama suyu sistemleri Sanayi atığı Havuz sistemleri Kanalizasyon ve birçok sıvı nakil yapılan işlerde kullanılır.
Hammadde
PE(polietilen) boruların özellikleri en çok boruların üretildiği PE hammaddesine bağlıdır. Boru üreticileri üretimde normal olarak hammadde tedarikçilerinden aldığı PE karışıma ek olarak bir katkı maddesi eklemez. PE boru üretimi için farklı PE hammaddeleri bulunur(PE 40, PE 63, PE 80, PE 100). PE 40 ve PE 32 gibi düşük yoğunluklu PE hammaddeler, yüksek yoğunluklu hammaddelere göre daha yumuşak ve daha düşük dirence sahiptir